Kulinaria
Wybierz Kategorię:
Śledzie a la MilanówekW rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodaj cukier i chwilę smaż, ciągle mieszając. Wlej ocet, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy - całość dokładnie wymieszaj. Duś kilkanaście minut, po czym zdejmij z ognia, dodaj gorczycę i wystudź.
Pokrojone na kawałki filety układaj w słoiku warstwami, każdą przekładając ostudzonym sosem. Słoik zakręć, wstaw do lodówki na 2-3 dni. W lodówce śledzie mogą stać około 2 tygodni.
Przed podaniem ułóż na półmisku na liściach sałaty, udekoruj natką pietruszki.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Śledź w pomidorach Cebulę pokroić w talarki, wrzucić na patelnię z gorącym olejem i zeszklić. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.
Śledzie zawinąć w "ślimaki", spiąć używając wykałaczek. Ułożyć je na półmisku i zalać przestudzonym sosem pomidorowym. Skropić sokiem z cytryny, udekorować natką pietruszki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Śledź w zalewie octowej Cebulkę pokroić w paseczki, zagotować w wodzie z octem i przyprawami, wystudzić, śledzie oczyścić, pokroić na dzwonka, zalać zalewą, podać z zalewą, podawać z ziemniakami lub z pieczywem na zimno na zakąskę.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Śledź w śmietanieFilety namocz w zimnej wodzie. Po 2 - 3 h wyjmij, osusz, a każdą połówkę podziel na 4-5 części. Umyte jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę oczyść i posiekaj.
Jabłko i cebulę wymieszaj ze śmietaną, dopraw ją też pieprzem. Śledzie starannie ułóż w salaterce i zalej przygotowaną śmietaną.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Śledzie w oleju Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie w ciągu 10 - 12 h, zmieniając wodę w razie potrzeby, wyfiletować na osiem płatów, wybrać z ości, zdjąć skórkę, ułożyć na półmisku i skropić octem. Cebulę obrać, pokroić w pióra lub krążki, nałożyć na śledzie, posypać zmielonym pieprzem i zalać olejem. Podawać na drugi dzień z pieczywem. Śledzie tak przyrządzone można przechowywać również w zakręcanym, czystym słoiku w lodówce nawet 2 tygodnie.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Śledzie w marynacieSkładniki marynaty zagotować, a następnie ostudzić.
Śledzie umyć i oczyścić. Posolić je, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Nie należy ich smażyć zbyt długo, tylko do leciutkiego przyrumienienia, w przeciwnym razie mogą być twardawe i przesuszone.
Na świeżym oleju podsmażyć krążki cebuli.
W głębokim naczyniu układać śledzie i cebulę, wszystko zalać marynatą, szczelnie przykryć i odstawić na dobę.
Podawać z pieczywem.
Rada:
Proporcje octu i wody można nieco zmieniać, zależnie od tego, czy chcemy otrzymać śledzie dość kwaśne, czy raczej łagodne w smaku.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Śledzie w majonezieŚledzie pokroić, skropić sokiem z cytryny, zalać 2 łyżkami oliwy. Majonez zmieszać ze śmietaną, dodać pokrojone jabłko. Na półmisek wylać sos, ułożyć śledzie, polać sosem, posypać piórkami cebuli, ozdobić natką pietruszki.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Śledzie po cygańskuŚledzie przygotowywać jak śledzie w oliwie I. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, wymieszać z pokrajanymi w paseczki korniszonami, posiekaną natką pietruszki, ketchupem, oliwą i przyprawami. Śledzie ułożyć w słoju, zalać przygotowanym sosem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Śledzie marynowane II Śledzie oczyścić i wymoczyć, obrać ze skórki sfiletować, usunąć kręgosłupy i ości. Ocet zagotować z wodą, dodając cukier, szczyptę soli i wszystkie przyprawy. Włożyć filety śledziowe, pogotować przez ok. 5 min., wyjąć, pokrajać na kawałki o długości 3 - 4 cm przełożyć do słoja i zalać przestudzoną marynatą. Odstawić na 24 h w chłodne miejsce. Po tym czasie wyłożyć śledzie na półmisek, polać kwaśną śmietaną, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i podawać na stół.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Śledzie marynowaneOczyszczone i dobrze wymoczone śledzie sfiletować, usunąć kręgosłupy i ości, pokrajać na dość drobne kawałki. Chrzan marchew i cebulę obrać, opłukać i pokrajać w talarki. Szklankę wody zagotować z octem, przyprawami i cukrem. W słoiku ułożyć warstwami śledzie i jarzyny, zalać ostudzoną zaprawą. Odstawić na 24 h w chłodne miejsce.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej