Kulinaria
Wybierz Kategorię:
Panierowany karpRybę oskrobać z łusek, wypatroszyć, wypłukać, odciąć głowę, ogon i płetwy, pokroić w dzwonka grubości ok. 2.5 cm, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, kawałki ryby obtoczyć w mące lub bułce tartej. Na gorący tłuszcz kłaść kawałki panierowanego karpia, smażyć je z obydwu stron na silnym ogniu do uzyskania złocistej skórki, po czym zmniejszyć gaz, dosmażyć na małym ogniu. Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, skropić stopionym masłem, przybrać natką pietruszki.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp z wody z masłemWarzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, pokrajać w poprzek na dzwonka, włożyć do wywaru pod koniec gotowania razem z przyprawami. Miękką rybę wyjąć, ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami, położyć kawałki masła i zaraz podawać.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp z ryżemRybę oczyścić, opłukać i rozciąć wzdłuż grzbietu. Połówki karpia osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju i dodać ryż uprzednio namoczony w wodzie. Na cebuli i ryżu ułożyć rybę i upiec w piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia posypać ostrą papryką i piec jeszcze parę minut.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp z pieczarkamiKarpia oczyścić, wypatroszyć, umyć. Odkroić głowę i ogon. Pokroić na dzwonki. Każdy posolić i obtoczyć w mące. Kawałki ryby usmażyć na maśle z jednej strony. Następnie przewrócić je na drugą stronę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.150°C. Piec 10 - 15 min. Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić. Wyjąć rybę, przełożyć ją na nagrzany półmisek, przykryć. W sosie pozostałym po pieczeniu ryby podsmażyć słoninę i cebulę. Dodać posiekaną natkę i pieczarki. Zalać białym winem, dodać bulion i chwilę pogotować. Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem oraz dusić ok. 5 min. Sos zagęścić mąką. Zagotować. Na końcu dodać śmietanę.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp z bakaliamiKarpia umyć, pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w paseczki, zalać litrem wrzącej wody. Gotować z dodatkiem masła oraz przypraw 5 - 6 min. Warzywa wyjąć łyżką cedzakową. Do gorącego wywaru włożyć rybę. Gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Ugotowaną rybę wyjąć, zdjąć skórę, mięso oczyścić z ości, pokroić na małe kawałki. Rodzynki umyć, osuszyć. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Śliwki namoczyć, pokroić w paseczki. Ugotowane warzywa połączyć z kawałkami ryby, rodzynkami, migdałami oraz śliwkami. Skropić sokiem z cytryny wymieszanym z sosem sojowym.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp w szarym sosie Karpia wypatroszyć. Można od razu pokroić go na filety wzdłuż kręgosłupa. Zagotować 1.5 l wody, dodać przyprawy, warzywa (lub kostkę warzywną) i cebulę. Do wrzącego wywaru włożyć rybę i gotować na bardzo wolnym ogniu 10 min. Wyjąć karpia, po ostudzeniu obrać z ości, podzielić na kawałki wielkości ok. 2x5 cm (jeżeli to nie zostało zrobione wcześniej) i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Odcedzić 1 szkl. wywaru rybnego.
Mąkę zrumienić na suchej patelni. Cebulę bardzo drobno posiekać, zrumienić na maśle. Dodać zrumienioną mąkę i 1 szkl. wywaru, dokładnie wymieszać. Dodać piernik i gototować na wolnym ogniu tak długo, aż piernik się rozgotuje. Następnie dodać wino, cukier, sok z cytryny i karmel, ciągle mieszając.
Migdały i rodzynki sparzyć, migdały obrać ze skórki i pokroić w drobne paseczki, rodzynki odcedzić. Dorzucić bakalie do sosu. Sos powinien być słodko-kwaśny. 20 min. przed podaniem nastawić piekarnik na 150°C. Zalać sosem przygotowanego wcześniej karpia, wstawić do piekarnika na 15 min. Można też zagrzać karpia na gazie, stawiając żaroodporne naczynie na płytce.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp w sosie chrzanowymZ włoszczyzny ugotować wywar, zakwasić octem i włożyć sprawioną rybę. Lekko osolić i gotować ok. 20 min. na małym ogniu (najlepiej w foremce do gotowania ryb w całości). Po ugotowaniu przełożyć na półmisek i polać topionym masłem.
Przygotowanie sosu: do śmietany dodać utarty chrzan i jabłko, przyprawić cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Sos podać osobno w sosjerce.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp w piwieUmyte i osuszone filety natrzyj solą i mielonymi goździkami, przykryj i wstaw na 1 - 2 h do lodówki, po czym pokrój na porcje.
Opłukane rodzynki sparz wrzątkiem i osącz na sicie. W płaskim rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę oraz dodaj połowę rodzynek, pieprz i ziele angielskie, dolej też piwo i razem wszystko zagotuj.
Następnie włóż porcje ryby, posyp skórką otartą z cytryny i duś na niewielkim ogniu przez około 15 min. Dodaj pozostałe rodzynki, cukier i pieprz, delikatnie potrząśnij rondlem i całość podduś jeszcze 5 - 6 min.
Danie to można podawać na gorąco lub na zimno
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp w groszkuRozgrzać w szybkowarze tłuszcz, włożyć do niego oczyszczone cebulki i rybę i obrumienić z obu stron. Wrzucić czosnek, posypać rybę przyprawą, dookoła niej ułożyć groszek. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp w galarecie IIIPotrawę przygotować przynajmniej 12 h przed planowanym podaniem jej do stołu.
Rybę wypatroszyć, wypłukać, odciąć głowę, ogon i płetwy boczne, resztę pokroić w dzwonka. Głowę i ogon karpia wykorzysta się do przygotowania wywaru: włożyć je do specjalnego, podłużnego naczynia do gotowania ryby, razem z dokładnie umytą i pokrojoną cebulą w łupinie (z wyjątkiem zewnętrznej, nie dającej się odczyścić warstwy) i obraną, pokrojoną w talarki marchewką. Wsypać sól, pieprz i jedną łyżkę cukru, zalać wodą, tak by wszystko przykryła, i doprowadzić do wrzenia. Dołożyć resztę ryby, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez mniej więcej 1 h, od czasu do czasu potrząsając całym garnkiem.
Uwaga! Gotującego się karpia nie mieszać - w przeciwnym razie może się zdarzyć, iż poszczególne kawałki ryby rozpadną się. Po upływie 1 h dodać jeszcze jedną łyżkę stołową cukru, rybę zdjąć z ognia, odkryć i pozostawić w wywarze do ostygnięcia, po czym ostrożnie wyłożyć ją na półmisek, udekorować gotowaną marchewką i zalać wywarem, cedząc go przez sito.
Wstawić do lodówki - wyjąć bezpośrednio przed podaniem, nie wcześniej. Podawać z chrzanem.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp w galarecieOczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, przekrajać wzdłuż na połówki, następnie na porcje, opłukać, włożyć do wywaru z warzyw, dodać przyprawy, ugotować na małym ogniu. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, usunąć ości, ułożyć na półmisku, udekorować. Wywar wystudzić, wymieszać z koncentratem pomidorowym i białkami, podgrzewać powoli ciągle mieszając trzepaczką do zagotowania. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, dodać do wywaru, chwilę pogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę, doprawić i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretą polać karpia.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp w czarnym sosieWarzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać drobno, zalać wrzącą wodą, ugotować, przetrzeć, wymieszać z piwem, winem i przyprawami. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, pokrajać w poprzek na dzwonka, włożyć do wywaru i gotować około 30 min. na małym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć, skropić wywarem. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować kilka minut, doprawić, zabarwić karmelem, polać ułożonego w naczyniu żaroodpornym karpia, posypać orzechami i zapiec.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp w cieście piwnymOczyszczonego karpia odfiletuj i pokrój na dzwonka. Teraz osól, skrop sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce. Żółtka wymieszaj z piwem, dosypując tyle mąki, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek. Przygotowane dzwonka ryby skrop olejem, maczaj w cieście i smaż na bardzo gorącym oleju z obu stron.
Tak przygotowana ryba doskonale smakuje z frytkami oraz sosem tatarskim.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp smażony z orzechamiUmyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, owiń folią aluminiową, po czym zostaw na 1 - 2 h w lodówce. Po wyjęciu pokrój na porcje. Na dużej patelni stop teraz masło, porcje karpia obtaczaj w mące i smaż z obu stron na małym ogniu na złoty kolor.
Usmażonego karpia ułóż na żaroodpornym półmisku i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika, a na patelnię wlej wino i - dokładnie mieszając drewnianą łyżką - chwilę gotuj na mocnym ogniu.
Karpia posyp orzechami i polej sosem.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp smażony na maślePrzy obróbce wstępnej, karipa podzielić na półdzwonki, nasolić, lekko popieprzyć i obłożyć pokrojoną w plastry cebulą. Wstawić w naczyniu do chłodnego pomieszczenia na 3 - 4 h. Po tym czasie nadmiar cebuli zdjąć, pozostawiając jej niewielką ilość, rybę oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż ryba jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp smażony IIZeskrobać łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i płetwy. Umyć i pokroić w dzwonka 3 - 4 cm. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 h.
Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła. Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu. Teraz zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką na kilka minut.
Jeśli jest dużo ryby do podania, to jest na to sposób. Smażyć ją wcześniej, jak wyżej napisano. Ułożyć wszystkie kawałki w kamionkowej formie wysmarowanej masłem z kilkoma łyżkami wody. Przykryć formę folią i włożyć w równomiernie ogrzany piekarnik. W ten sposób karp może poczekać do momentu podania na stół - jednocześnie spokojnie dochodząc.
Karpia ułożyć na półmisku. Oddzielnie podawać wigilijną kapustę i pieczywo, które jest bardzo przydatne przy manewrach oczyszczania ryby z ości.
Uwagi.
Przy czyszczeniu ryby nie zapomnieć o schowaniu kilku łusek do portfela. Ich obecność pomaga w przyciąganiu pieniedzy przez cały rok. Warunkiem koniecznym jest jednak, aby był to karp wigilijny.
W powyższy sposób smażyć większość ryb, nie tylko karpia wigilijnego.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp smażony Karpia bezpośrednio po sprawieniu pokrój w dzwonka, posól i włóż do naczynia. Na wierzchu ułóż cebulę pokrojoną w plastry, przykryj i wstaw do lodówki. Po 2 - 3 h wyjmij rybę z naczynia i usuń cebulę. Na osobnym talerzu wysyp mąkę, obtocz w niej rybę i smaż na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Rybę podawaj gorącą, dekorując tuż przed podaniem plasterkami cytryny.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp sauteWarzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokrajać w kostkę. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, przekrajać wzdłuż na połówki usuwając kości kręgosłupa, pokrajać ukośnie na porcje, natrzeć przyprawami, obłożyć warzywami, razem z cebulą pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, następnie oczyścić z warzyw, posypać mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp polany masłemKarpia spraw, umyj, osusz, natrzyj solą i zostaw na 1 - 2 h. Obrane warzywa zalej wodą, doprowadź do wrzenia, po czym dodaj otartą skórkę z cytryny, sól, łeb i ogon z karpia. Składniki gotuj na małym ogniu około 30 min., przecedź.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki. Rybę pokrój na dzwonka, ułóż w płaskim rondlu, następnie zalej gorącym wywarem, dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu 15-20 min.
Miękką rybę ostrożnie wyjmij, ułóż na żaroodpornym półmisku. Przed podaniem musisz ją jeszcze obłożyć plasterkami marchewki i pietruszki, polać stopionym masłem i wstawić na 4 - 5 min. do nagrzanego piekarnika. Na koniec posyp karpia zieleniną i udekoruj plasterkami cytryny.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po żydowsku w warzywachKarpia oskrobać, sprawić. Rybę pokrajać w poprzek na dzwonka 2 cm szerokości, przecinając kręgosłup (najlepiej ciąć nożycami). Warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w krążki, ułożyć w małym rondlu. Na wierzch warzyw ułożyć kawałki ryby, dodać sól, cukier i zmiażdżone przyprawy, włożyć łeb przekrojony na płask, zalać wodą tak, aby przykryła całą potrawę. Naczynie nakryć i rybę gotować powoli, na brzegu płyty, około 1 godziny, ,nie mieszając potrawy. Gdy woda wyparuje w czasie gotowania, uzupełnić ją tak, aby poziom wywaru zrównał się z poziomem potrawy. Gdy warzywa są miękkie, odlać trochę wrzącego wywaru i rozpuścić w nim namoczoną żelatynę, mieszając i podgrzewając. Sosem tym zalać ugotowaną potrawę, odstawić ją w tym rondlu, w którym się gotowała i w tym naczyniu podać. Podawać z octem, chrzanem z octu, sosem tatarskim lub majonezem i pieczywem.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po żydowsku IIINa dnie dużego rondla ułożyć pokrojone w talarki 2 ceble, posypać połową pieprzu i migdałów, cukru i soli. Oskrobać ryby, odciąć głowy, usunąć z nich skrzela i oczy, przeciąć na dwie części i włożyć na spód garnka. Wypatroszyć ryby, usunąć wnętrzności, a mlecz, ikrę, wątrobę, krew i tłuszcz, włożyć do rondla. Następnie ułożyć pół dzwonka ryby. Całość przykryć pozostałą cebulą pokrojoną w talarki, posypać resztą cukru, pieprzu i migdałów, posolić. Wlać tyle wody, by przykryła rybę. Gotować (bez przykrycia) na bardzo małym ogniu ok. 45 min., pilnując, by płyn nie wrzał (dolewać w razie potrzeby po łyżce zimnej wody) i usuwając zaszumowania. Zalać żelatynę szklanką przegotowanej zimnej wody, a gdy napęcznieje - podgrzewać, mieszając aż się rozpuści. Po 45 min. posypać całość rodzynkami, wlać szklankę żelatyny i odstawić do zastygnięcia.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po warszawskuZ oczyszczonego i wypratroszonego karpia zdjąć skórę. Mięso oddzielić od ości. Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, zemleć razem z rybą i bułką, wymieszać z żółtkami, posiekaną natką pietruszki oraz sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi migdałami, doprawić do smaku, zawinąć w skórę, następnie w płócienną serwetkę wysmarowaną tłuszczem, związać szpagatem, włożyć do wywaru z warzyw, posolić i ugotować, wystudzić w wywarze. Rybę wyjąć z wywaru, rozwinąć z serwetki, pokrajać ukośnie na porcje, ułożyć na półmisku. Majonez wymieszać z winem, sokiem z cytryny, doprawić do smaku, polać rybę i udekorować.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po szlachecku IKarpia przygotować jak karpia saute, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron. Śliwki umyć, wypestkować, włożyć do miksera, wlać wino, dodać przyprawy, włączyć mikser na 30 sekund, doprawić do smaku, zalać karpia i zapiec.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po szlacheckumyte i osuszone filety natrzeć solą, lekko skropić sokiem z cytryny, przykryć i wstawić na 1 h do lodówki. Owoce sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć pestki i zmiksować razem z winem, pozostałym sokiem i skórką otartą z cytryny, cynamonem, goździkami, imbirem i cukrem. Po zmiksowaniu można jeszcze trochę doprawić cukrem i szczyptą soli.
Filety pokroić na porcje, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, polać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 6 - 8 min.
Karpia podawać z makaronem lub ryżem i sałatą.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po poznańskuUmyte i osuszone filety z karpia natrzyj solą, owiń folią i włóż na 1 - 2 h do lodówki. Z 2-3 szklanek wody ugotuj wywar z włoszczyzny i przypraw, dodaj łby i gotuj na niewielkim ogniu około 30 min., przecedź. Filety z ryby ułóż w płaskim rondlu, zalej przecedzonym wywarem i gotuj na małym ogniu około 15 min.
Po ugotowaniu rybę delikatnie wyjmij, podziel na porcje i ułóż na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Wywar z ryby odparuj i przestudź.
W rondlu stop masło, dodaj mąkę, mieszając zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją połączonym z winem przestudzonym bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Teraz dodaj pokruszony piernik, miód, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i migdały, wszystko razem wymieszaj, potem podgrzej. Tak przygotowanym sosem polej obficie rybę, wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Rybę podawaj z łazankami, ziemniakami z wody lub z bułką.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po polsku w szarym sosieOczyścić karpia, rozciąć brzuch, krew zebrać do filiżanki, do której wcześniej wyciśnięty został sok z cytryny. Karpia podzielić na dzwonka, natrzeć prażoną solą, pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Ugotować wywar z włoszczyzny, pokrojonej w talarki cebuli, przypraw korzennych, cukru i skórki cytrynowej, zalanych 2 szkl. wody. Kawałki karpia ułożyć w płaskim rondlu, zalać zebraną krwią, piwem i przetartym przez sito jarzynowo-korzennym wywarem, gotować na małym ogniu ok. 1 h. Następnie dodać pokruszony piernik, powidła, posiekane i sparzone wrzątkiem bakalie oraz łyżkę cukru. Podgrzewać wszystko jeszcze przez 10 - 15 min., nie dopuszczając do zagotowania, potrząsając rondlem aby składniki dobrze się wymieszały. Ułożyć kawałki karpia na ogrzanym półmisku i zalać gorącym sosem. Podawać z ziemniakami z wody lub świeżą bułką.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po polsku IIWarzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać winem, ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, pokrajać w poprzek na dzwonka, włożyć do wywaru, wlać piwo, dodać przyprawy, ugotować. Następnie ryby wyjąć, wywar przecedzić, włożyć ponownie rybę, dodać opłukane kapary, wydrylowane oliwki, chleb i startą skórkę cytrynową, dusić kilka minut, doprawić do smaku.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po polsku IWarzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać wodą, ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, pokroić w poprzek, włożyć do wywaru, wlać piwo, dodać przyprawy, ugotować na małym ogniu. Miękką rybę wyjąć, wywar przecedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować dodać powidła, opłukane rodzynki, migdały i rybę, posypać piernikiem
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po polskuUgotuj wywar z warzyw i zalej nim oczyszczonego i sprawionego karpia, dolej czerwonego wina i gotuj 15 min. na wolnym ogniu. Potem ostrożnie wybierz karpia z wody i ułóż w innym naczyniu.
Zalej sosem zrobionym z karpia: zagotuj, po czym poukładaj na półmisku i polej sosem. Można też karpia podawać w całości, a sos osobno.
Przygotowując zasmażkę na sos, mąkę mocno zrumień na maśle, a następnie rozprowadzić bulionem. Do gęstego już sosu dodaj zaprawę: zrumień w rondelku miód, zalej go czerwonym winem, dodaj ziele angielskie i łyżkę cukru. Wszystko zagotuj i wlej do sosu. Posól, dodaj cytrynę lub ocet i dosłódź, tak aby sos był ostrokwaśny. Następnie dodaj migdały bez skórki, rodzynki i ugotowane oraz pokrojone w kostkę warzywa.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po krakowskuKarpia przygotować jak poprzednio. Kaszę opłukać, zalać wrzącą wodą ( 1 szklanka ) z dodatkiem tłuszczu. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z gorącą wodą, przykryć i ugotować na parze. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z ugotowaną kaszą, grzybami i żółtkami oraz obraną z ości i drobno pokrojoną pozostałą rybą, doprawić. Następnie napełnić wnętrze ryby polać tłuszczem i upiec. Pod koniec pieczenia polewać doprawioną śmietaną.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po kasztelańskuŚliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrzeć. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki usuwając pestki. Karpia przygotować jak kapia saute, pokrajać na porcje, posypać przyprawami, podsmażyć, zalać winem wymieszanym z cytrynami, przecierem ze śliwek, chrzanem i posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami, zapiec.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po gdańsku IUmyte i osuszone filety lekko ponacinaj, naszpikuj cienkimi plastrami chudego, wędzonego boczku, natrzyj solą, posyp pieprzem cayenne, przykryj i wstaw na 1 - 2 h do lodówki.
Sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki pomidory pokrój w plastry, a pozbawioną gniazd nasiennych paprykę - w paski. Plastry cebuli ułóż na sitku, przelej wrzątkiem i osącz. Obrane, pokrojone w plasterki ziemniaki też przelej wrzątkiem i osącz. Żaroodporny, wysmarowany masłem półmisek wyłóż plastrami ziemniaków, lekko posyp pieprzem, przykryj pokrojonymi na porcje filetami z karpia, posyp zieloną papryką, a na wierzchu ułóż plastry pomidorów. Całość polej stopionym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 - 35 min.
Śmietanę dokładnie roztrzep z mąką, sokiem z cytryny, solą i cukrem, tak przygotowanym sosem polej rybę, delikatnie potrząśnij półmiskiem i zostaw go jeszcze w gorącym piekarniku na 4 - 5 min.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp po gdańskuUmyte i osuszone filety natrzyeć solą i kolendrą, skropić sokiem z cytryny, po czym owinąć folią i wstawić na 1 - 2 h do lodówki. Następnie umyte i osuszone pieczarki pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem.
Żaroodporny półmisek grubo wysmarować masłem, wyłożyć pokrojonymi na porcje filetami, przykryć cienkimi plasterkami cebuli, posypać solą, pieprzem, pieczarkami. Polać stopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika - zapiekać 30 - 35 min. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp pieczony w mlekuKarpia (najlepiej dużą sztukę) oczyścić, usunąć wnętrzności, opłukać. Naciąć nożem grzbiet z obu stron w ok. 2-centymetrowych odstępach, trochę osolić. Całą rybę obtoczyć w mące, przełożyć do natłuszczonej brytfanny, polać mlekiem wymieszanym z mielonym pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 - 45 min. Podawać z sałatką warzywną lub ziemniaczaną.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp oblany masłemKarpia podzielić na dzwonka, natrzeć solą i pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. W naczyniu do gotowania ryb ugotować wywar z warzyw, lekko posolić do smaku i włożyć do wrzątku karpia. Wywar można lekko skropić sokiem z cytryny. Gotować do miękkości na bardzo małym ogniu. Ostrożnie wyjąć, ułożyć na półmisku , udekorować pokrojonymi w talarki warzywami korzeniowymi, plastrami cytryny i zieleniną. Gorącą potrawę polać lekko zrumienionym lub roztopionym masłem. Można do polewania zużyć również masło służące wcześniej do smażenia karpia
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp nadziewany pieczarkami gotowanyKarpia umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odkrajać płetwy i ogon. Wykrajać skrzela i oczy. Umyć starannie. Pieczarki umyć, oczyścić, pokrajać a kostkę, wsypać do wrzącej wody, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić, wsypać do rondelka, dodać oliwę, chwilę poddusić, mieszając i przyprawić do smaku solą. Warzywa umyć oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do wanienki do gotowania ryb, zalać wrzącą wodą, osolić. Gotować pod przykryciem ok. 15 min. Wnętrze jamy brzusznej ryby oprószyć pieprzem, natrzeć solą, a następnie napełnić przygotowanymi pieczarkami, spiąć starannie szpilkami do drobiu lub zszyć tak, aby płaty skóry (przeciętej) wzajemnie się na siebie nakładały. Przygotowaną rybę włożyć do wrzącego wywaru. Przykryć, gotować na małym ogniu przez ok. 45 min. Ugotowaną rybę wyjąć za pomocą łopatki, ułożyć na ogrzanym półmisku, posypać pietruszką, obłożyć ziemniakami z wody (1 - 2 na porcję). Ugotowaną w ten sposób rybę kraje się ostrym nożem w poprzek na dzwonka i nakłada na talerz razem z pieczarkami. Podawać z dodatkiem surówki z zielonej sałaty lub cykorii. Wywar z ryby wykorzystać na zupę.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp gotowany w marchwiRybę sprawić, bardzo dokładnie oskrobać, umyć i podzielić na dzwonka. Marchewki pokroić na ok. 2 mm krążki, cebule pokroić w plasterki, dodać 0.5 łyżeczki do kawy pieprzu i 3 łyżeczki soli, zalać ok. 1 l wody i gotować 20 min. Następnie do gotującego się wywaru włożyć rybę, łącznie z głową i częścią ogonową (wywar powinien pokrywać kawałki ryby), zagotować i już na bardzo wolnym ogniu gotować 15 min.
Pod koniec gotowania można dodać rodzynki, trochę pieprzu, soli lub cukru do smaku. Na głębokim, ogrzanym półmisku formować z kawałków całą rybę, zalać ją wywarem wraz z marchewkami, cebulą i rodzynkami. Tak przyrządzonego karpia jeść w głębokich talerzach.
Podawać do niego pokrojoną chałkę. Potrawę można ostrożnie podgrzać przed podaniem (raz zagotowując).
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp gotowany w cebuliRybę umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odkrajać głowę, usunąć skrzela, odkrajać płetwy i ogon. Oczy wykrajać, odrzucić. Głowę włożyć do zimnej wody, osolić, nastawić do gotowania. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, dodać do gotującej się głowy. Oczyszczoną rybę umyć, pozostawić w całości lub pokrajać w dzwonka, lekko posolić i włożyć do wrzącego wywaru po ok. 15 min. gotowania. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 min. Miękką rybę wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć ziemniakami z wody, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem surówki, najlepiej z porów.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp faszerowany pieczarkamiRybę spraw, opłucz, natrzyj zupą i odstaw na około pół godziny. Obrane i opłukane pieczarki drobno pokrój i uduś na margarynie. Żółtka utrzyj z łyżką masła, dodaj namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę, ostudzone pieczarki, zieleninę, sól i pieprz oraz do smaku zupę pieczarkową instant. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Teraz dodaj ubitą z białek pianę. Rybę osącz, napełnij farszem i zepnij wykałaczkami (lub zaszyj).
Dno nagrzanego żaroodpornego naczynia posmaruj masłem. Włóż rybę, kilkakrotnie natnij ją w poprzek i polej resztą masła. Wstaw do gorącego piekarnika. W czasie pieczenia (mniej więcej 50 min.) polewaj rybę powstałym sosem.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp faszerowanySprawione karpie umyj, osusz, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą, po czym przykryj i zostaw na 1 - 2 h. Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z miodem, chrzanem i otartą skórką z cytryny.
Tak przygotowanym farszem nadziewaj ryby, po czym każdą zaszyj lub zepnij wykałaczkami. Ryby z nadzieniem posmaruj masłem, piecz na grillu lub w gorącym piekarniku, dodatkowo skrapiając stopionym masłem. Rybę podawaj obłożoną kawałkami cytryny.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp duszonyRybę oczyścić i pokroić na porcje, obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, obrumienić na nim rybę i rozkrojoną na 4 części cebulę. Wlać na to wino, wsypać przyprawę, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Tak przyrządzonego karpia podaje się najczęściej ze szpinakiem i kartoflami.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp bosmańskiOczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, pokrajać wzdłuż na połówki, następnie na porcje, posypać przyprawami i mąką, usmażyć, usunąć ości, zalać winem i pozostawać w chłodziarce na 12 h. Śmietankę oziębić, ubić, wymieszać z chrzanem i opłukanymi rodzynkami, doprawić do smaku, polać wyjęte z wina ryby, udekorować.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp a la RadziwiłłOczyszczonego i wypatroszonego karpia pokrajać prostopadle do kręgosłupa na 4 kawałki, szerokości 3-4 cm odcinając części niejadalne (płetwy, ogon), dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć nie rumieniąc, wystudzić, zemleć razem z pozostałą oczyszczoną z ości rybą oraz namoczoną i odciśniętą bułką, wymieszać z posiekaną natką pietuszki i żółtkami, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przygotowanym farszem napełnić dzwonka ryby, włożyć do wywaru z warzyw, posolić i ugotować na małym ogniu. Miękką rybę wyjąć, wywar przecedzić, połączyć z winem. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimny wywar szybko mieszając trzepaczką, zagotować, włożyć opłukane rodzynki, roztarte przyprawy i rybę, chwilę pogotować i doprawić do smaku.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp NiespodziankaOczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, przekrajać wzdłuż na połówki, następnie na porcje, opłukać, posypać przyprawami i mąką, usmażyć. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrzeć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, wymieszać z ubitą śmietanką i przecierem ze śliwek, doprawić do smaku, nałożyć dekoracyjnie na ułożonym na półmisku karpiu.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Faszerowany karp w galarecieKarpie pokroić na dzwonka szerokości 3 cm. Włoszczyznę zalać 2 l wody, wrzucić płetwy, ogony, głowy, filety i przyprawy. Gotować 30 min., wyjąć warzywa i ryby, przecedzić. Bułkę namoczyć w mleku, kilka pieczarek pokroić na plastry, resztę posiekać, podsmażyć na maśle z cebulą. Wymieszać z filetami i odciśniętą bułką, dodać jajka, mannę i przyprawy, napełnić dzwonka. Gotować w połowie wywaru 20 min., wyjąć, ozdobić plastrami pieczarek. Resztę wywaru wymieszać z żelatyną, podgrzać, przyprawić. Tężejącą galaretą zalać rybę, ozdobić.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Pasta z ryby wędzonej z bryndzą Z ryby zdjąć skórkę, odfiletować, obrać z ości i wraz z bryndzą zemleć w maszynce. Masę utrzeć z olejem i musztardą, którą dodawać stopniowo, aby pasta nie była zbyt kwaśna. Dodać paprykę i w razie potrzeby posolić.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Suszony lub wędzony dorsz na gorąco Jest to potrawa bardzo prosta i smaczna. W czasie pobytu nad morzem można dostać u rybaków solone, ususzone na słońcu dorsze. Można je zresztą zastąpić wędzonymi. Suszone dorsze wymoczyć (ok. 5 h) i ugotować, zalewając zimną wodą. Podając polać kwaśną śmietaną, osobno podawać gotowane ziemniaki. Dorsz wędzony nie wymaga moczenia, gotować go należy krócej, na małym ogniu, pilnie uważając, aby się nie rozpadł. Jeżeli wędzone dorsze nie są zbyt słone, wodę należy lekko osolić.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Rolada z dorszaDorsza oczyścić, opłukać, odciśnąć z wody, zdjąć skórę i odfiletować (kręgosłup starannie obrać z mięsa). Z oczyszczonej i opłukanej włoszczyzny, skóry, kręgosłupa, przypraw i osolonej wody ugotować wywar, który następnie odcedzić.
Masa rybna: mięso z ryby, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, uduszoną z tłuszczem cebulę zmielić, dodać jajko, sól, pieprz, kaszę mannę, 3 - 4 łyżki mleka lub wody. Całość wyrobić starannie na pulchną masę. Płócienną serwetkę (lub gruby pergamin) zmoczyć, posmarować masłem i umieścić w niej uformowaną w wałek masę rybną, a następnie ciasno zawinąć serwetkę, obwiązując ją sznurkiem jak baleron. Drugą, umieszczoną na specjalnej podstawce rybę umieścić w wanience (brytfannie) z gorącym wywarem, w którym powinna się powoli gotować przez 1 h.
Sos: warzywa oczyścić, opłkać, pokroić w paski, zalać niewielką ilością wrzącej wody i ugotować. Przygotować też jasnozłotą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją zimnym wywarem z ryby i zagotować. Dodać gotowane jarzyny i pokrojoną w paseczki włoszczyznę z wywaru, posolić, dodać pieprz i bazylię (można też dodać kilka łyżek śmietany).
Ugotowaną roladę odwinąć z serwetki, ułożyć na półmisku, pokroić w skośne plastry grubości 1 cm i pokryć sosem jarzynowym.
Roladę można podawać również z ziemniakami i sosem chrzanowym, pomidorowym, koperkowym, grzybowym, korniszonowym, albo z ćwikłą i ogórkiem. Roladę bez warzyw podaje się na zimno.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Majoneziki z rybMajoneziki można sporządzić z różnych ryb. Rybę sprawić, ugotować w przecedzonym wywarze z włoszczyzny i przypraw. Ostudzić w wywarze, zdjąć skórę, obrać mięso z ości. Pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z 1 - 2 łyżkami gęstego majonezu. Na długim płaskim talerzu ułożyć z sałatki jarzynowej majonezowej prostokąt szerokości 10 cm, długości 25 - 30 cm. Z masy rybnej formować łyżką owalne porcje, większe od jajka, oblewać nieco rozgrzanym majonezem, układać na sałatce. Przybrać zieleniną, ogórkiem, ćwiartkami pomidorów i gęstym majonezem.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Duszonka z dorsza Rybę oczyścić z ości, na dnie brytfanki ułożyć pokrojoną w paski słoninkę, na niej warstwę ryby, posypać przyprawami, pokropić olejem, cebulę posiekać, posypać nią rybę, układać tak na przemian aż do zużycia składników, wstawić do piekarnika, gdy nieco zmięknie zalać przecierem pomidorowym i dopiec do końca. Posypać zieleniną. Smaczne na zimno i ciepło.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz zapiekany z kurkamiCebulę i kurki oczyścić, pokroić w plastry, podsmażyć na maśle. Zalać bulionem drobiowym i gotować 15 min. Do mąki dodać szczyptę soli, rozprowadzić śmietaną. Sos wlać na patelnię, zamieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Filety oczyścić, pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące i smażyć na gorącym oleju. Usmażone filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekać około 20 min.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz z zieloną pietruszkąFilety opłucz i osusz. Natkę umyj, osusz i drobno posiekaj, a obrany czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj w misce z natką, olejem, sokiem z cytryny i pół łyżeczki soli i pieprzu.
Połowę sosu wlej do żaroodpornej formy, ułóż w niej filety, polej je resztą sosu i przykrytą formę, wstaw na godzinę do lodówki.
Rybę taką piecze się przez 20 minut w temperaturze 180°C, a podaje się ze świeżą bagietką i masłem ziołowym.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz z bazyliowym pestoObrać marchewkę, pokroić w cienkie plastry i gotować ok. 10 min. w osolonej wodzie.
W tym czasie opłukać rybę, osuszyć i podzielić na 4 części. Chleb tostowy zmielić.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć marchewkę i filety z ryby. Skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Przygotować sos pesto - zmiksować listki bazylii, oliwę, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem pesto posmarować rybę, posypać zmielonymi tostam
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz w szpinakuJajka podziel na połówki, obrane cebule pokrój w kostkę, a umyte pory - na drobno. W rondlu rozgrzej 2,5 łyżki margaryny, wrzuć cebulę i pory i podduś je przez kilka minut pod przykryciem. Po zdjęciu pokrywki odparuj, przypraw solą, ponownie przykryj i poduś jeszcze przez 20 minut.
Przebrany szpinak umyj, obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i osącz. Filety, umytą i oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i tymianek zalej w rondlu zimną wodą, posól, doprowadź do wrzenia, a po zdjęciu z ognia zostaw pod przykryciem przez około 5-6 minut.
Resztę margaryny rozpuść w rondlu i dodaj sparzony szpinak. Duś przez 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po zdjęciu pokrywki odparuj, wlej 1/3 śmietany i wymieszaj. Pozostałą śmietanę dodaj do porów i cebuli. Konsystencja porów i szpinaku powinna być podobna.
Nieco ponad połowę porów z cebulą włóż na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykryj je szpinakiem, a na wierzchu umieść dorsza. Pozostałe pory ułóż wzdłuż ścianek, a na nich resztę szpinaku. Całość udekoruj jajkami i anchois, po czym przez 10 minut zapiecz w temperaturze 180°C.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz w pomidorach (30 min.)Oczyszczonego dorsza pokroić na dość duże kawałki. W szybkowarze rozgrzać olej, przyrumienić na nim oczyszczoną i pokrojoną cebulę oraz pory. Wrzucić na to pomidory pozbawione skórki (na chwilę zanurzyć pomidory we wrzątku, wtedy skórka łatwo schodzi) i pokrojone, zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę bez ziaren, bazylię i przyprawę, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć do niego rybę i dolać tyle wody, by pokryła rybę. Sprawdzić smak, dosolić i dopieprzyć. Wrzucić oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle oraz, ewentualnie, oliwki lub rydze. Znów zamknąć szybkowar i tym razem ogrzewać 20 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie zrobić sos. usmażyć na oleju filet śledziowy, dokładnie rozgnieść i rozprowadzić koniakiem. Sosem tym polać potrawę po wyłożeniu na półmisek.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz w pomidorach (10 min.) Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, wkroić najpierw cebulę, zeszklić. Następnie obrane ze skórki pomidory (włożone na chwilę do wrzątku łatwo się obierają), zagotować, doprawić przyprawami. Kawałki ryby obtoczyć w mące, włożyć do gorącego sosu w szybkowarze, zamknąć. Ogrzewać 10 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub kartoflami.
Uwaga. Kaszę lub kartofla można ugotować w szybkowarze jednocześnie z dorszem, ustawiając je na stelażu w nieperforowanej wkładce. Wtedy należy ogrzewać potrawę tyle czasu, ile wymagają te produkty.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz w kartoflachRozgrzać tłuszcz w szybkowarze, włożyć do niego rybę i grubo pokrojoną cebulę, polać sokiem z cytryny lub kwaskiem, posolić i popieprzyć, chwilę dusić. Włożyć oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle, zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz w jarzynach z pieczarkamiJarzyny poszatkować na grubej tarce, cebule i pieczarki pokroić w kostkę. W rękawie foliowym do pieczenia ułożyć warstwami na przemian: jarzyny wymieszane z pieczarkami i cebulą, rybę, jarzyny z pieczarkami i cebulą. Posypać solą i pieprzem, skropić łyżeczką wody, zamknąć rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika ok. 200°C. Piec ok. 0.5 h(do miękkości jarzyn).
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz romantyczny Cząstki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie, pokryć kawałkami masła i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika. Kiedy masło się stopi, posypać rozgniecionym czosnkiem, z pietruszką. Doprawić pieprzem i wlać osolone mleko. Pozostawić w ciepłym piekarniku na pół godziny. Podawać z ziemniakami z wody.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz pureeTłuszcz rozgrzać w szybkowarze. Wrzucić oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle, drobno pokrojone filety i zmiażdżony czosnek. Posolić, popieprzyć. Zalać mlekiem skondensowanym i dolać tyle wody, by zawartość szybkowaru pokryta była płynem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 min. od momentu przekroczenia poziomu cisnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zawartość zmiksować, dodając olej, aż do uzyskania jednolitej masy. Można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco, z dodatkiem dowolnej surówki i z grzankami
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz po baskijskuCząstki dorsza obtoczyć w mące i smażyć na gorącej oliwie. Na inną patelnię wlać resztą oliwę, dodać siekany czosnek, obraną ze skóry, krajaną paprykę i smażyć, podrumienić do złocistego koloru. Dodać pomidory (bez skórki i pestek). Dusić dalej, aż masa nabierze konsystencji piure. Dodać podsmażone kawałki ryby, postawić na słabym ogniu pod przykryciem na 15 min. Osolić przed podaniem.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz pieczony w foliiFilety skrop sokiem z cytryny i wstaw na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu wysmaruj olejem folię aluminiową zawiń w nią posoloną rybę i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Przed podaniem posyp dorsza natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz na ostroFilety, jeśli mrożone, rozmrozić, obtoczyć w mące. Cebulę oczyścić, posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić wyrzucić ziarnka. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, obrumienić na nim filety. Wrzucić pokrojoną cebulę, jeszcze chwilę smażyć. Teraz wrzucić pomidory, czosnek, ostrą paprykę, imbir i przyprawę, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz gotowany w mlekuOczyszczoną rybę umyć; sfiletować i pokrajać na dość duże porcje. Włożyć do garnka, zalać osoloną, zimną wodą i zagotować. Zaraz po zagotowaniu odlać wodę, jeszcze raz zalać zimną, ponownie zagotować i natychmiast wodę odlać. Po drugim zagotowaniu porcje ryby posypać posiekaną cebulą, tłuczonym listkiem laurowym i pieprzem. Jeszcze raz lekko posolić, zalać gorącym mlekiem i ugotować. Miękkie kawałki ryby ułożyć na półmisku, polać topionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną bazylią. Gotowany w ten sposób dorsz ma delikatny smak i dorównuje bardziej atrakcyjnym rybom.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz duszony z chrzanemKawałki ryby oprószyć mąką, posolić i popieprzyć. Układać na rozgrzanym w szybkowarze oleju i każdą warstwę przesypywać utartym na tarce o dużych oczkach chrzanem. Wlać pół szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlać do ryby śmietanę, i jeszcze pogotować bez przykrycia 5 min. Podawać z ryżem lub kartoflami. Posypać można posiekaną natką pietruszki.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz duszony w czerwonym winieDorsze sfiletować i podzielić na porcje. Naczynie ogniotrwałe wysmarować masłem, ułożyć część filetów, przesypując je solą i curry lub papryką. Cebulę posiekać, seler zetrzeć na tarce jarzynowej. Na warstwie filetów ułożyć warstwę warzyw i przykryć kolejną warstwą filetów posypanych przyprawami. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła. Naczynie przykryć i dusić w winie, na małym ogniu ok. 30 min. Podawać z pieczywem.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur w galarecie Oczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, przekrajać wzdłuż na połówki usuwając kości kręgosłupa, pokrajać ukośnie na porcje, zalać wywarem i winem, posolić i ugotować, wystudzić w wywarze, wyjąć, ułożyć na półmisku, udekorować. Wywar połączyć z białkami, roztrzepać trzepaczką, zagotować ciągle mieszając, dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, zakwasić, chwilę pogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę, doprawić do smaku. Tężejącą galaretą zalać przygotowaną rybę i pozostawić do zastygnięcia.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur sauteOczyszczonego i wypatroszonego amura umyć, przekrajać wzdłuż na połówki usuwając kości kręgosłupa, pokrajać ukośnie na porcje. Następnie posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min., potem oprószyć solą i mąką, usmażyć.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur po żydowskuOczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, pokrajać w dzwonka, posolić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, ugotować. Pod koniec gotowania dodać rybę oraz namoczoną i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Następnie rybę wyjąć, wywar przecedzić. Żółtka utrzeć z przyprawami, wlewać powoli gorący wywar szybko mieszając trzepaczką. Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać na prarze aż sos zgęstnieje. Sos doprawić do smaku, przestudzić i zalać rybę, pozostawić do zastygnięcia.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur po rybackuAmura przygotowywać jak amura saute, pokrajać ukośnie na porcje, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Rybę posolić, oprószyć mąką, podsmażyć z obu stron. Jaja umyć, wybić ze skorupek do śmietanki, roztrzepać trzepaczką, dodać szyjki rakowe i posiekany koperek, doprawić do smaku, zalać ryby i zapiec.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur po litewskuAmura przygotowywać jak amura saute, posypać przyprawami, tłuszczem i upiec w piekarniku. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimne mleko szybko mieszając trzepaczką, zagotować, połączyć z kawiorem i migdałami, doprawić do smaku, zalać rybę, posypać startym serem i zapiec.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur po admiralskuOczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, przekrajać wzdłuż na połówki usuwając kości kręgosłupa, pokrajać ukośnie na porcje. Warzywa umyć, obrać, opłukać, zalać wodą, ugotować, pod koniec gotowania włożyć rybę i przyprawy. Ugotowaną rybę wystudzić w wywarze, następnie wyjąć, ułożyć na półmisku. Pomidory, cytryny i pomarańcze umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, połączyć z majonezem, winem i śmietaną, doprawić do smaku, polać rybę i udekorować.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur pieczony w foliiAmura przygotowywać jak amura saute. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Folię aluminiową wysmarować tłuszczem ułożyć rybę przekładając pieczarkami i cebulą, zawinąć starannie i upiec w gorącym piekarniku.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur pieczonyAmura przygotowywać jak amura saute, ponacinać rybę z obu stron w poprzek na głębokość 1 cm w odstępach 3 cm, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Rybę posolić, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i upec w piekarniku polewając tłuszczem. Pod koniec pieczenia skropić doprawioną śmietaną.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej