Kulinaria
Wybierz Kategorię:
Dorsz po baskijskuCząstki dorsza obtoczyć w mące i smażyć na gorącej oliwie. Na inną patelnię wlać resztą oliwę, dodać siekany czosnek, obraną ze skóry, krajaną paprykę i smażyć, podrumienić do złocistego koloru. Dodać pomidory (bez skórki i pestek). Dusić dalej, aż masa nabierze konsystencji piure. Dodać podsmażone kawałki ryby, postawić na słabym ogniu pod przykryciem na 15 min. Osolić przed podaniem.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz pieczony w foliiFilety skrop sokiem z cytryny i wstaw na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu wysmaruj olejem folię aluminiową zawiń w nią posoloną rybę i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Przed podaniem posyp dorsza natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz na ostroFilety, jeśli mrożone, rozmrozić, obtoczyć w mące. Cebulę oczyścić, posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić wyrzucić ziarnka. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, obrumienić na nim filety. Wrzucić pokrojoną cebulę, jeszcze chwilę smażyć. Teraz wrzucić pomidory, czosnek, ostrą paprykę, imbir i przyprawę, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz gotowany w mlekuOczyszczoną rybę umyć; sfiletować i pokrajać na dość duże porcje. Włożyć do garnka, zalać osoloną, zimną wodą i zagotować. Zaraz po zagotowaniu odlać wodę, jeszcze raz zalać zimną, ponownie zagotować i natychmiast wodę odlać. Po drugim zagotowaniu porcje ryby posypać posiekaną cebulą, tłuczonym listkiem laurowym i pieprzem. Jeszcze raz lekko posolić, zalać gorącym mlekiem i ugotować. Miękkie kawałki ryby ułożyć na półmisku, polać topionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną bazylią. Gotowany w ten sposób dorsz ma delikatny smak i dorównuje bardziej atrakcyjnym rybom.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz duszony z chrzanemKawałki ryby oprószyć mąką, posolić i popieprzyć. Układać na rozgrzanym w szybkowarze oleju i każdą warstwę przesypywać utartym na tarce o dużych oczkach chrzanem. Wlać pół szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlać do ryby śmietanę, i jeszcze pogotować bez przykrycia 5 min. Podawać z ryżem lub kartoflami. Posypać można posiekaną natką pietruszki.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Dorsz duszony w czerwonym winieDorsze sfiletować i podzielić na porcje. Naczynie ogniotrwałe wysmarować masłem, ułożyć część filetów, przesypując je solą i curry lub papryką. Cebulę posiekać, seler zetrzeć na tarce jarzynowej. Na warstwie filetów ułożyć warstwę warzyw i przykryć kolejną warstwą filetów posypanych przyprawami. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła. Naczynie przykryć i dusić w winie, na małym ogniu ok. 30 min. Podawać z pieczywem.
Kategoria: Dorsz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur w galarecie Oczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, przekrajać wzdłuż na połówki usuwając kości kręgosłupa, pokrajać ukośnie na porcje, zalać wywarem i winem, posolić i ugotować, wystudzić w wywarze, wyjąć, ułożyć na półmisku, udekorować. Wywar połączyć z białkami, roztrzepać trzepaczką, zagotować ciągle mieszając, dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, zakwasić, chwilę pogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę, doprawić do smaku. Tężejącą galaretą zalać przygotowaną rybę i pozostawić do zastygnięcia.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur sauteOczyszczonego i wypatroszonego amura umyć, przekrajać wzdłuż na połówki usuwając kości kręgosłupa, pokrajać ukośnie na porcje. Następnie posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min., potem oprószyć solą i mąką, usmażyć.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur po żydowskuOczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, pokrajać w dzwonka, posolić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, ugotować. Pod koniec gotowania dodać rybę oraz namoczoną i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Następnie rybę wyjąć, wywar przecedzić. Żółtka utrzeć z przyprawami, wlewać powoli gorący wywar szybko mieszając trzepaczką. Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać na prarze aż sos zgęstnieje. Sos doprawić do smaku, przestudzić i zalać rybę, pozostawić do zastygnięcia.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur po rybackuAmura przygotowywać jak amura saute, pokrajać ukośnie na porcje, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Rybę posolić, oprószyć mąką, podsmażyć z obu stron. Jaja umyć, wybić ze skorupek do śmietanki, roztrzepać trzepaczką, dodać szyjki rakowe i posiekany koperek, doprawić do smaku, zalać ryby i zapiec.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur po litewskuAmura przygotowywać jak amura saute, posypać przyprawami, tłuszczem i upiec w piekarniku. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimne mleko szybko mieszając trzepaczką, zagotować, połączyć z kawiorem i migdałami, doprawić do smaku, zalać rybę, posypać startym serem i zapiec.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur po admiralskuOczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, przekrajać wzdłuż na połówki usuwając kości kręgosłupa, pokrajać ukośnie na porcje. Warzywa umyć, obrać, opłukać, zalać wodą, ugotować, pod koniec gotowania włożyć rybę i przyprawy. Ugotowaną rybę wystudzić w wywarze, następnie wyjąć, ułożyć na półmisku. Pomidory, cytryny i pomarańcze umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, połączyć z majonezem, winem i śmietaną, doprawić do smaku, polać rybę i udekorować.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur pieczony w foliiAmura przygotowywać jak amura saute. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Folię aluminiową wysmarować tłuszczem ułożyć rybę przekładając pieczarkami i cebulą, zawinąć starannie i upiec w gorącym piekarniku.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Amur pieczonyAmura przygotowywać jak amura saute, ponacinać rybę z obu stron w poprzek na głębokość 1 cm w odstępach 3 cm, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Rybę posolić, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i upec w piekarniku polewając tłuszczem. Pod koniec pieczenia skropić doprawioną śmietaną.
Kategoria: Amur, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej