Nahaczyku.xmc.pl - Ryby 🪝 Wedkarstwo Morza Jeziora To Nasza Pasja!
Karp Design nahaczyku.xmc.pl
Pozdrowienia »                           JulaWeg: Cześć, ja nie jestem wędkarzem tylko zjadaczem ryb. Czy jest taka branża na tej stronie? | gastrropl: Ja też wierzę, że słowa mają ogromną moc. Cieszę się, że są tacy Twórcy jak Wy. Serdeczności | Bendtner52: Pozdrowienia dla fanów Arsenalu.  | grzelo045: kopernik napisz coś, pochwal się szczupakiem | grzelo045: Mięsiarze pozdrawiają Kubusia...."jarosza" he he he | kuba91: Pozdrowienia dla mięsiaży z Brzeźnicy :D:D | kopernik: na podkarpaciu bezrybie | DARIUSZ-IE: FISHMANIAK pozdrawia rodaków wędkarzy | adrian9870640: pozdrowienia dla wędkarzy z nowego dworu mazowieckiego i okolic | bobu012: pozdrawiam wędkarzy z Małej i podkarpacia |
. Luizy, Włodzmierza, Zuzanny

Kulinaria
A D F G K L Ł M O P R S Ś T W Z

Wybierz Kategorię:



Ostatnio dodane Najlepiej oceniane

[1] [2]
Duszonka z dorsza
Rybę oczyścić z ości, na dnie brytfanki ułożyć pokrojoną w paski słoninkę, na niej warstwę ryby, posypać przyprawami, pokropić olejem, cebulę posiekać, posypać nią rybę, układać tak na przemian aż do zużycia składników, wstawić do piekarnika, gdy nieco zmięknie zalać przecierem pomidorowym i dopiec do końca. Posypać zieleniną. Smaczne na zimno i ciepło.

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Dorsz zapiekany z kurkami
Cebulę i kurki oczyścić, pokroić w plastry, podsmażyć na maśle. Zalać bulionem drobiowym i gotować 15 min. Do mąki dodać szczyptę soli, rozprowadzić śmietaną. Sos wlać na patelnię, zamieszać i doprawić do smaku pieprzem. Filety oczyścić, pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące i smażyć na gorącym oleju. Usmażone filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekać około 20 min.

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Dorsz z zieloną pietruszką
Filety opłucz i osusz. Natkę umyj, osusz i drobno posiekaj, a obrany czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj w misce z natką, olejem, sokiem z cytryny i pół łyżeczki soli i pieprzu. Połowę sosu wlej do żaroodpornej formy, ułóż w niej filety, polej je resztą sosu i przykrytą formę, wstaw na godzinę do lodówki. Rybę taką piecze się przez 20 minut w temperaturze 180°C, a podaje się ze świeżą bagietką i masłem ziołowym.

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Dorsz z bazyliowym pesto
Obrać marchewkę, pokroić w cienkie plastry i gotować ok. 10 min. w osolonej wodzie. W tym czasie opłukać rybę, osuszyć i podzielić na 4 części. Chleb tostowy zmielić. W żaroodpornym naczyniu ułożyć marchewkę i filety z ryby. Skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Przygotować sos pesto - zmiksować listki bazylii, oliwę, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem pesto posmarować rybę, posypać zmielonymi tostam

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Dorsz w szpinaku
Jajka podziel na połówki, obrane cebule pokrój w kostkę, a umyte pory - na drobno. W rondlu rozgrzej 2,5 łyżki margaryny, wrzuć cebulę i pory i podduś je przez kilka minut pod przykryciem. Po zdjęciu pokrywki odparuj, przypraw solą, ponownie przykryj i poduś jeszcze przez 20 minut. Przebrany szpinak umyj, obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i osącz. Filety, umytą i oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i tymianek zalej w rondlu zimną wodą, posól, doprowadź do wrzenia, a po zdjęciu z ognia zostaw pod przykryciem przez około 5-6 minut. Resztę margaryny rozpuść w rondlu i dodaj sparzony szpinak. Duś przez 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po zdjęciu pokrywki odparuj, wlej 1/3 śmietany i wymieszaj. Pozostałą śmietanę dodaj do porów i cebuli. Konsystencja porów i szpinaku powinna być podobna. Nieco ponad połowę porów z cebulą włóż na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykryj je szpinakiem, a na wierzchu umieść dorsza. Pozostałe pory ułóż wzdłuż ścianek, a na nich resztę szpinaku. Całość udekoruj jajkami i anchois, po czym przez 10 minut zapiecz w temperaturze 180°C.

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Dorsz w pomidorach (30 min.)
Oczyszczonego dorsza pokroić na dość duże kawałki. W szybkowarze rozgrzać olej, przyrumienić na nim oczyszczoną i pokrojoną cebulę oraz pory. Wrzucić na to pomidory pozbawione skórki (na chwilę zanurzyć pomidory we wrzątku, wtedy skórka łatwo schodzi) i pokrojone, zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę bez ziaren, bazylię i przyprawę, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć do niego rybę i dolać tyle wody, by pokryła rybę. Sprawdzić smak, dosolić i dopieprzyć. Wrzucić oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle oraz, ewentualnie, oliwki lub rydze. Znów zamknąć szybkowar i tym razem ogrzewać 20 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie zrobić sos. usmażyć na oleju filet śledziowy, dokładnie rozgnieść i rozprowadzić koniakiem. Sosem tym polać potrawę po wyłożeniu na półmisek.

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Dorsz w pomidorach (10 min.)
Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, wkroić najpierw cebulę, zeszklić. Następnie obrane ze skórki pomidory (włożone na chwilę do wrzątku łatwo się obierają), zagotować, doprawić przyprawami. Kawałki ryby obtoczyć w mące, włożyć do gorącego sosu w szybkowarze, zamknąć. Ogrzewać 10 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub kartoflami. Uwaga. Kaszę lub kartofla można ugotować w szybkowarze jednocześnie z dorszem, ustawiając je na stelażu w nieperforowanej wkładce. Wtedy należy ogrzewać potrawę tyle czasu, ile wymagają te produkty.

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Dorsz w kartoflach
Rozgrzać tłuszcz w szybkowarze, włożyć do niego rybę i grubo pokrojoną cebulę, polać sokiem z cytryny lub kwaskiem, posolić i popieprzyć, chwilę dusić. Włożyć oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle, zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Dorsz w jarzynach z pieczarkami
Jarzyny poszatkować na grubej tarce, cebule i pieczarki pokroić w kostkę. W rękawie foliowym do pieczenia ułożyć warstwami na przemian: jarzyny wymieszane z pieczarkami i cebulą, rybę, jarzyny z pieczarkami i cebulą. Posypać solą i pieprzem, skropić łyżeczką wody, zamknąć rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika ok. 200°C. Piec ok. 0.5 h(do miękkości jarzyn).

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Dorsz romantyczny
Cząstki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie, pokryć kawałkami masła i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika. Kiedy masło się stopi, posypać rozgniecionym czosnkiem, z pietruszką. Doprawić pieprzem i wlać osolone mleko. Pozostawić w ciepłym piekarniku na pół godziny. Podawać z ziemniakami z wody.

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Zielona belka

Wędkarstwo bez barier Ontario fishfever Ratuj Szczupaka Kochana Kavusia :-)* Wiertarki.xmc.pl
O nas | Współpraca | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt | Wolontariat w portalu
Copyright by nahaczyku.xmc.pl © 2006 - 2022. Wszelkie prawa zastrzeżone

www.xmc.pl