Kulinaria
Wybierz Kategorię:
Koreczki śledziowe Przygotuj filety śledziowe: dokładnie je umyj (jeśli są zbyt słone, krótko wymocz), potem osusz. Na każdym połóż pasek papryki (szerokości fileta). Zroluj, a następnie zepnij wykałaczkami.
Przygotowane koreczki ułóż na wąskim półmisku lub okrągłym talerzu. Udekoruj liśćmi sałaty.
Teraz przygotuj sos: majonez dokładnie wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na mniej więcej 10 min. w chłodne miejsce, by sos nabrał smaku.
Schłodzony sos przełóż na półmisek, wlej go w "miseczkę" z liścia sałaty albo podaj go osobno, w sosjerce.
Do sosu majonezowego możesz też dodać trochę posiekanych ziół, na przykład szczypiorku lub lubczyku.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp smażony IIIRyby pokroić, posolić. Obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i tartej bułce. Smażyć na maśle na małym ogniu aż się zrumieni. Wstawić do piekarnika, żeby dosmażyła się w środku.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp smażonyKarpie wypatrosz, umyj i pokrój w dzwonka. Kefir przypraw solą i pieprzem. Rybę włóż do miski, zalej kefirem i wstaw na godzinę do lodówki.
Jajko rozbełtaj z papryką. Kawałki ryby dokładnie osącz, po czym panieruj kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzwonka smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Teraz obierz chrzan, umyj go, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Wiórkami chrzanu posyp rybę.
Jeśli chcesz, aby karp był smaczniejszy i lekkostrawny, dodaj do panierki szczyptę tymianku lub rozmarynu.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp z wody z masłemWarzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, pokrajać w poprzek na dzwonka, włożyć do wywaru pod koniec gotowania razem z przyprawami. Miękką rybę wyjąć, ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami, położyć kawałki masła i zaraz podawać.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp z ryżemRybę oczyścić, opłukać i rozciąć wzdłuż grzbietu. Połówki karpia osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju i dodać ryż uprzednio namoczony w wodzie. Na cebuli i ryżu ułożyć rybę i upiec w piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia posypać ostrą papryką i piec jeszcze parę minut.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp z pieczarkamiKarpia oczyścić, wypatroszyć, umyć. Odkroić głowę i ogon. Pokroić na dzwonki. Każdy posolić i obtoczyć w mące. Kawałki ryby usmażyć na maśle z jednej strony. Następnie przewrócić je na drugą stronę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.150°C. Piec 10 - 15 min. Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić. Wyjąć rybę, przełożyć ją na nagrzany półmisek, przykryć. W sosie pozostałym po pieczeniu ryby podsmażyć słoninę i cebulę. Dodać posiekaną natkę i pieczarki. Zalać białym winem, dodać bulion i chwilę pogotować. Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem oraz dusić ok. 5 min. Sos zagęścić mąką. Zagotować. Na końcu dodać śmietanę.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp z bakaliamiKarpia umyć, pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w paseczki, zalać litrem wrzącej wody. Gotować z dodatkiem masła oraz przypraw 5 - 6 min. Warzywa wyjąć łyżką cedzakową. Do gorącego wywaru włożyć rybę. Gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Ugotowaną rybę wyjąć, zdjąć skórę, mięso oczyścić z ości, pokroić na małe kawałki. Rodzynki umyć, osuszyć. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Śliwki namoczyć, pokroić w paseczki. Ugotowane warzywa połączyć z kawałkami ryby, rodzynkami, migdałami oraz śliwkami. Skropić sokiem z cytryny wymieszanym z sosem sojowym.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp w szarym sosie Karpia wypatroszyć. Można od razu pokroić go na filety wzdłuż kręgosłupa. Zagotować 1.5 l wody, dodać przyprawy, warzywa (lub kostkę warzywną) i cebulę. Do wrzącego wywaru włożyć rybę i gotować na bardzo wolnym ogniu 10 min. Wyjąć karpia, po ostudzeniu obrać z ości, podzielić na kawałki wielkości ok. 2x5 cm (jeżeli to nie zostało zrobione wcześniej) i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Odcedzić 1 szkl. wywaru rybnego.
Mąkę zrumienić na suchej patelni. Cebulę bardzo drobno posiekać, zrumienić na maśle. Dodać zrumienioną mąkę i 1 szkl. wywaru, dokładnie wymieszać. Dodać piernik i gototować na wolnym ogniu tak długo, aż piernik się rozgotuje. Następnie dodać wino, cukier, sok z cytryny i karmel, ciągle mieszając.
Migdały i rodzynki sparzyć, migdały obrać ze skórki i pokroić w drobne paseczki, rodzynki odcedzić. Dorzucić bakalie do sosu. Sos powinien być słodko-kwaśny. 20 min. przed podaniem nastawić piekarnik na 150°C. Zalać sosem przygotowanego wcześniej karpia, wstawić do piekarnika na 15 min. Można też zagrzać karpia na gazie, stawiając żaroodporne naczynie na płytce.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp w sosie chrzanowymZ włoszczyzny ugotować wywar, zakwasić octem i włożyć sprawioną rybę. Lekko osolić i gotować ok. 20 min. na małym ogniu (najlepiej w foremce do gotowania ryb w całości). Po ugotowaniu przełożyć na półmisek i polać topionym masłem.
Przygotowanie sosu: do śmietany dodać utarty chrzan i jabłko, przyprawić cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Sos podać osobno w sosjerce.
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Karp w piwieUmyte i osuszone filety natrzyj solą i mielonymi goździkami, przykryj i wstaw na 1 - 2 h do lodówki, po czym pokrój na porcje.
Opłukane rodzynki sparz wrzątkiem i osącz na sicie. W płaskim rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę oraz dodaj połowę rodzynek, pieprz i ziele angielskie, dolej też piwo i razem wszystko zagotuj.
Następnie włóż porcje ryby, posyp skórką otartą z cytryny i duś na niewielkim ogniu przez około 15 min. Dodaj pozostałe rodzynki, cukier i pieprz, delikatnie potrząśnij rondlem i całość podduś jeszcze 5 - 6 min.
Danie to można podawać na gorąco lub na zimno
Kategoria: Karp, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej