Nahaczyku.xmc.pl - Ryby 🪝 Wedkarstwo Morza Jeziora To Nasza Pasja!
Karp Design nahaczyku.xmc.pl
Pozdrowienia »                           JulaWeg: Cześć, ja nie jestem wędkarzem tylko zjadaczem ryb. Czy jest taka branża na tej stronie? | gastrropl: Ja też wierzę, że słowa mają ogromną moc. Cieszę się, że są tacy Twórcy jak Wy. Serdeczności | Bendtner52: Pozdrowienia dla fanów Arsenalu.  | grzelo045: kopernik napisz coś, pochwal się szczupakiem | grzelo045: Mięsiarze pozdrawiają Kubusia...."jarosza" he he he | kuba91: Pozdrowienia dla mięsiaży z Brzeźnicy :D:D | kopernik: na podkarpaciu bezrybie | DARIUSZ-IE: FISHMANIAK pozdrawia rodaków wędkarzy | adrian9870640: pozdrowienia dla wędkarzy z nowego dworu mazowieckiego i okolic | bobu012: pozdrawiam wędkarzy z Małej i podkarpacia |
. Luizy, Włodzmierza, Zuzanny

Kulinaria
A D F G K L Ł M O P R S Ś T W Z

Wybierz Kategorię:



Ostatnio dodane Najlepiej oceniane

[1]
Mus z wędzonego pstrąga
Wodę (szklanka) z cebulą, przyprawami, szczyptą soli i pieprzu gotuj pod przykryciem około 10 min., lekko odparuj (aby zostało pół szklanki), zostaw do ostygnięcia, następnie przecedź. Żelatynę namocz w winie, zalej przecedzonym wywarem, zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Teraz skrop sokiem z cytryny obrane ze skóry i ości mięso pstrąga - tak przygotowane zmiksuj na gładką, jednolitą masę z majonezem, śmietaną, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie wymieszaj z połową przestudzonej żelatyny i wstaw na godzinę do lodówki. Ubij na sztywno pianę z białek, ostrożnie wymieszaj z przestudzoną masą rybną, przełóż do okrągłej dużej salaterki, udekoruj paskami papryki, korniszonami, plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki (wedle uznania). Zalej pozostałą galaretą, przykryj, wstaw do lodówki, aby mus stężał. Potrawę podawaj z ostrymi sosami.

Kategoria: Pstrąg, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Mus z łososia lub tuńczyka
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Zagotować w 100 ml bulionu. Odstawić. Mięso łososia zmiksować z koniakiem na gładkie puree. Ubić śmietankę, dodać łososiowe puree, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ponownie dobrze zmiksować. Naczynie, w którym mus będzie podan, mocno oziębić. Wlać bulion z żelatyną (0.25 płynu) pokywając dno i ścianki. Oziębić w lodówce. Resztę bulionu i żelatyny zmieszać z musem. Przełożyć do wystudzonego naczynia pokrytego żelatyną i wstawić do lodówki na 2 h. Przed podaniem zanurzyć naczynie we wrzątku na kilka sekund. Wyłożyć mus na półmisek i przystroić gałązkami zielonej pietruszki.

Kategoria: Łosoś, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Mus z łososia
Łososia wrzucić do gotującej się wody z gałązkami zielonego koperku. Gdy woda zawrze ponownie, zmniejsz ogień do minimum. Po 10 min. wyjmij rybę. Gdy nieco ostygnie, zmiksuj wraz z pozostałymi składnikami. Wlej do foremki zwilżonej wodą i wstaw do lodówki na 2 h.

Kategoria: Łosoś, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Miętus z grzybami
Rybę sprawić, usunąć ości, pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim rybę. Wsypać resztę mąki, wlać wino, wrzucić cebulę, pokrojone grzyby i przyprawę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć rybę na półmisek, a sos w szybkowarze odparowywać przez 5 min. na dużym ogniu. Wrzucić do niego resztę masła i wylać na rybę.

Kategoria: Miętus, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Miętus w zielonym sosie
Pory, czosnek i całą zieleninę posiekać, poddusić przez chwilę w szybkowarze na tłuszczu, wrzucić, mieszając, mąkę, rozcieńczyć winem i mieszać aż do uzyskania jednolitego sosu. Oczyszczonego z ości miętusa pokroić na kawałki i włożyć do sosu. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Kategoria: Miętus, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Miętus w pomidorach
Rybę sprawić, pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim rybę wraz z cebulą. Wlać koniak i wino, wrzucić koncentrat pomidorowy, czosnek, ostrą paprykę, kostkę maggi rozpuszczoną w gorącej wodzie. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Resztę tłuszczu rozmieszać z pozostałą mąką, po czym, zaraz po otwarciu szybkowaru, zaciągnąć tym sos, w którym znajduje się ryba. Uwaga! Można tę potrawę przyrządzić bez alkoholu, lecz wówczas będzie silniej dawał się odczuć charakterystyczny dla miętusa zapach błota.

Kategoria: Miętus, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Makrele pieczone w folii
Przygotuj ryby - opłucz je, osusz i natrzyj solą. Cebulę obierz, posiekaj, a potem wymieszaj z olejem, 2 łyżkami soku z cytryny i przypraw pieprzem. Zaprawę rozłóż na rybach, nakryj i wstaw na godzinę do lodówki. Masło rozetrzyj, przypraw sokiem z cytryny, teraz uformuj wałeczek, obtocz go w skórce z cytryny, pokrój w talarki i wstaw do lodówki. Teraz przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej, posmaruj je olejem i na każdym połóż rybę razem z zaprawą. Podnieś brzegi folii i mocno zaciśnij nad rybą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 15-20 minut. Po upieczeniu wyjmij ryby z piekarnika, rozchyl folię, zawartość udekoruj plasterkami pomidora, talarkami uprzednio przygotowanego masła cytrynowego i natką pietruszki. Podawaj z sałatką z pomidorów. W taki sam sposób możesz przyrządzić również inne ryby, np. pstrągi.

Kategoria: Makrela, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Makrela wiosenna
Makrele sprawić i umyć. Włożyć je do gotującej wody, dodać przekrajaną cebulę, koper, ćwiartkę cytryny lub sok cytrynowy oraz sól i wlać ocet. Ryby w żadnym wypadku nie mogą się rozgotować i rozpaść. Po ugotowaniu zostawić je na noc w tym samym płynie. Nazajutrz obrać ze skóry, podzielić wzdłuż na połowy i ułożyć na półmisku. Majonez rozmieszać ze skondensowanym mlekiem, dodać posiekaną zieleninę i tym sosem polaé ryby. Przybrać ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka i pomidorów. Podawać z sałatką ziemniaczaną i mizerią.

Kategoria: Makrela, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Makrela w jogurtowym sosie
Umyte filety skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Ogórek pokrajać w talarki (powinno być ich tyle ile filetów). Tartą bułkę wymieszać z solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową (ok. 1/2 łyżeczki). Na każdym podłużnym filecie ułożyć plasterek ogórka, zwinąć tak jak rolmopsy, spiąć krótkim patyczkiem, obtoczyć w roztrzepanym jajku i przyprawionej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć zwinięte filety i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do półmiska, polać jogurtem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki, dodać kilka łyżek kaparów a w wypadku ich braku - kilka drobno posiekanych marynowanych grzybków.

Kategoria: Makrela, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Majoneziki z ryb
Majoneziki można sporządzić z różnych ryb. Rybę sprawić, ugotować w przecedzonym wywarze z włoszczyzny i przypraw. Ostudzić w wywarze, zdjąć skórę, obrać mięso z ości. Pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z 1 - 2 łyżkami gęstego majonezu. Na długim płaskim talerzu ułożyć z sałatki jarzynowej majonezowej prostokąt szerokości 10 cm, długości 25 - 30 cm. Z masy rybnej formować łyżką owalne porcje, większe od jajka, oblewać nieco rozgrzanym majonezem, układać na sałatce. Przybrać zieleniną, ogórkiem, ćwiartkami pomidorów i gęstym majonezem.

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Zielona belka

Wędkarstwo bez barier Ontario fishfever Ratuj Szczupaka Kochana Kavusia :-)* Wiertarki.xmc.pl
O nas | Współpraca | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt | Wolontariat w portalu
Copyright by nahaczyku.xmc.pl © 2006 - 2022. Wszelkie prawa zastrzeżone

www.xmc.pl