Nahaczyku.xmc.pl - Ryby 🪝 Wedkarstwo Morza Jeziora To Nasza Pasja!
Karp Design nahaczyku.xmc.pl
Pozdrowienia »                           JulaWeg: Cześć, ja nie jestem wędkarzem tylko zjadaczem ryb. Czy jest taka branża na tej stronie? | gastrropl: Ja też wierzę, że słowa mają ogromną moc. Cieszę się, że są tacy Twórcy jak Wy. Serdeczności | Bendtner52: Pozdrowienia dla fanów Arsenalu.  | grzelo045: kopernik napisz coś, pochwal się szczupakiem | grzelo045: Mięsiarze pozdrawiają Kubusia...."jarosza" he he he | kuba91: Pozdrowienia dla mięsiaży z Brzeźnicy :D:D | kopernik: na podkarpaciu bezrybie | DARIUSZ-IE: FISHMANIAK pozdrawia rodaków wędkarzy | adrian9870640: pozdrowienia dla wędkarzy z nowego dworu mazowieckiego i okolic | bobu012: pozdrawiam wędkarzy z Małej i podkarpacia |
. Luizy, Włodzmierza, Zuzanny

Kulinaria
A D F G K L Ł M O P R S Ś T W Z

Wybierz Kategorię:



Ostatnio dodane Najlepiej oceniane

Rolada z sandacza
Filet umyj, osusz, ostrym nożem odetnij mięso od skóry, skórę lekko natrzyj solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Teraz szczelnie owiń w folię i włóż do lodówki. Bułkę zalej śmietanką. Umyte rodzynki i morele osusz, zalej winem, zostaw na kilkanaście minut. Pozbawione ości mięso i namoczoną bułkę przepuść przez maszynkę przez "pasztetowe" sitko, utrzyj na gładką, jednolitą masę ze śmietaną, solą, pieprzem, koniakiem i żółtkami. Następnie ubij na sztywno pianę z białek. Rodzynki, orzechy pistacjowe i płatki migdałowe razem z pianą dodaj do masy rybnej i całość bardzo starannie wymieszaj. Skórę z sandacza ułóż na wysmarowanej masłem folii (jeśli nie masz folii, może ją zastąpić zwykła gaza), przykryj połową farszu, ułóż wzdłuż rząd suszonych moreli i przykryj pozostałym farszem. Teraz dokładnie zwiń, szczelnie owiń folią lub gazą. Roladę połóż na podstawce, wstaw do wypełnionej gorącym wywarem z ryby specjalnej rynienki (przeznaczonej do gotowania ryb) i gotuj na małym ogniu 30 - 40 min. Zostaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu odwiń folię, rybę pokrój na plastry, podawaj z sosem chrzanowym.

Kategoria: Sandacz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Rolada z dorsza
Dorsza oczyścić, opłukać, odciśnąć z wody, zdjąć skórę i odfiletować (kręgosłup starannie obrać z mięsa). Z oczyszczonej i opłukanej włoszczyzny, skóry, kręgosłupa, przypraw i osolonej wody ugotować wywar, który następnie odcedzić. Masa rybna: mięso z ryby, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, uduszoną z tłuszczem cebulę zmielić, dodać jajko, sól, pieprz, kaszę mannę, 3 - 4 łyżki mleka lub wody. Całość wyrobić starannie na pulchną masę. Płócienną serwetkę (lub gruby pergamin) zmoczyć, posmarować masłem i umieścić w niej uformowaną w wałek masę rybną, a następnie ciasno zawinąć serwetkę, obwiązując ją sznurkiem jak baleron. Drugą, umieszczoną na specjalnej podstawce rybę umieścić w wanience (brytfannie) z gorącym wywarem, w którym powinna się powoli gotować przez 1 h. Sos: warzywa oczyścić, opłkać, pokroić w paski, zalać niewielką ilością wrzącej wody i ugotować. Przygotować też jasnozłotą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją zimnym wywarem z ryby i zagotować. Dodać gotowane jarzyny i pokrojoną w paseczki włoszczyznę z wywaru, posolić, dodać pieprz i bazylię (można też dodać kilka łyżek śmietany). Ugotowaną roladę odwinąć z serwetki, ułożyć na półmisku, pokroić w skośne plastry grubości 1 cm i pokryć sosem jarzynowym. Roladę można podawać również z ziemniakami i sosem chrzanowym, pomidorowym, koperkowym, grzybowym, korniszonowym, albo z ćwikłą i ogórkiem. Roladę bez warzyw podaje się na zimno.

Kategoria: Dorsz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Zielona belka

Wędkarstwo bez barier Ontario fishfever Ratuj Szczupaka Kochana Kavusia :-)* Wiertarki.xmc.pl
O nas | Współpraca | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt | Wolontariat w portalu
Copyright by nahaczyku.xmc.pl © 2006 - 2022. Wszelkie prawa zastrzeżone

www.xmc.pl