Kulinaria
Wybierz Kategorię:
Tajemnica CystersówWęgorza czyścimy, patroszymy i dzielimy na dzwonki. Obtaczamy w mące i smażymy. Warzywa - pokrojone w słupki - podsmażamy. Dodajemy węgorza smażymy jeszcze przez kilka minut.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Tatar z łososia IV Posiekać łososia w drobną kosteczkę lub zeskrobać nożem na pastę (leniwi wbrew sztuce i ze stratą dla smaku, mogą zemleć w maszynce), dolać oliwę i sok. z cytryny. Posolić i pieprzyć do smaku. Masę formować w kulę, ułożyć na talerzyku i spłaszczyć z góry dłonią. Dookoła ułożyć drobno posiekaną cebulkę i ogórek oraz ewentualnie kapary. Udekorować ćwiartką cytryny i surowym żółtkiem.
Kategoria: Łosoś, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Tatar z łososia IIIOba kawałki ryby obrać ze skóry i ostrym nożem pokroić na skośne plastry grubości 3 - 4 mm, a potem na paski szerokości 0.5 cm. Połączyć obie ryby i dość grubo posiekać tasakiem lub szerokim nożem. Drobno pokroić cebulkę, kapary opłukać i osączyć. Posiekanego łososia doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać z oliwą, kaparami, cebulką i natką. Podawać na kromkach razowca lub na grzankach z pełnoziarnistego pieczywa tostowego. Przybrać cytryną, kaparami i listkami natki.
Kategoria: Łosoś, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Tatar z łososia IIPłat łososia starannie myjemy pod zimną wodą i odstawiamy na deseczce, aby obciekł z wody. Następnie obieramy ogórki ze skórki i kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z cebulą (obieramy i kroimy w drobniusią kosteczkę).
Zabieramy się za łososia, gdy nam już obciekł z wody, kładziemy go skórą do deski, bierzemy ostry nóż i powoli zeskrobujemy z niego mięso. Kawałek po kawałku posuwamy się do coraz dalej, tak aby skóra nam została nienaruszona.
Gdy już uporamy się z łososiem, mając na desce samo mięso siekamy lub przecieramy go jeszcze raz, tak aby łosoś był dokładnie roztarty.
Dzielimy na talerzyku na odpowiednie porcje, dodając do niego posiekane ogórki, posiekaną cebulę, a do środka dodajemy żółtko z jajka. Na stole powinien znajdować się jeszcze chleb, masło i ww. przyprawy.
Dodatkowe informacje: jest to poniekąd przepis na tradycyjnego tatara. Polędwice zastępujemy mięsem z łososia.
Kategoria: Łosoś, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Tatar z łososia I Filety z łososia posiekać w drobną kostkę, nie mielić. Szalotkę i kapary pokroić w drobną kostkę, dodać koperek, wódkę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalać łososia i dokładnie wymieszać. Przygotowanego tatara wstawić do lodówki na ok. 20 min. Tatara podawać z grzankami.
Kategoria: Łosoś, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej