Kulinaria
Wybierz Kategorię:
Węgorz z cytrynąWypatroszonego węgorza dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na 8 kawałków. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i obsmażyć ok. 10 min. rybę ze wszystkich stron. Cytryny wymyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki, skropić je sokiem z cytryny. Węgorza przełożyć do rondla. Dodać łyżkę oleju i usmażyć na patelni pieczarki. Przełożyć je wraz z cząstkami cytryny do węgorza, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietanę i podgrzać. Podawać na gorąco z ziemniakami.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Węgorz w bukiecie (Węgorzewo i okolice) Na liściach sałaty układamy pokrojonego w kawałki węgorza - wędzonego lub smażonego. Ryż gotujemy na sypko, mieszamy z ugotowaną marchewką, czerwoną fasolą, papryką, groszkiem i cebulą. Kalafior i brokuły gotujemy, pieczarki smażymy. Pomidory, jajka i cytryny kroimy w ćwiartki. Wszystko to układamy na talerzu obok ryby, posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Sos koperkowy przyrządzamy z roztopionego masła, śmietany, koperku i przypraw.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Węgorz smażonyWęgorza uśpić zanurzając głowę w wodzie z solą i octem. Następnie naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa siągając ją aż do ogona. Rybę wypatroszyć, dokładnie umyć pod bierzącą wodą, pokrajać na kawałki 6 - 8 cm. Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać wrzącą wodą, ugotować. Pod koniec gotowania włożyć rybę, posolić, wystudzić w wywarze. Po wystudzeniu wyjąć, osuszyć, posypać pieprzem i mąką, panierować w rozmąconych jajach i tartej bułce. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Po smażeniu ułożyć na półmisku, udekorować cząstkami pomidorów oraz cząstkami sparzonej cytryny i zieloną sałatą.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Węgorz po wrocławskuWęgorza ugotować jak węgorza smażonego. Selery umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, obłożyć węgorza i pozostawić w chłodziarce na kilka godz. Następnie oczyścić selera, podsmażyć ze wszystkich stron. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, zagotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć, obłożyć węgorza, polać sosem, dodać śmietanę, dusić do miękkości. Miękką rybę wyjąć, sos połączyć z żółtkiem i posiekaną zieleniną, doprawić i zalać ponownie węgorza.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Węgorz po polsku II Węgorza ugotować jak węgorza smażonego. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimną śmietaną, zagotować, zalać węgorza, dodać szyjki rakowe, migdały i posiekany koperek oraz przyprawy, dusić kilka minut, doprawić.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Węgorz po polsku IWęgorza ugotować jak węgorza smażonego. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem (150 ml) wymieszanym ze śmietaną, zagotować, połączyć z żółtkami i posiekaną zieleniną, doprawić, zalać węgorza, zapiec.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Węgorz po jutlandzku Sprawionego i obranego ze skóry węgorza skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. Cebulę obrać i posiekać. Seler obrać, pokrajać w cienkie plasterki, przesmażyć w rozgrzanym maśle. Wlać ok. 1.5 szkl. wody, dodać zioła i przyprawy, zagotować. Do powstałego sosu włożyć pokrajanego na porcje węgorza i dusić pod przykryciem. Gdy węgorz jest miękki, wyjąć i przełożyć do nagrzanego półmiska, a sos zagęścić, dodając mąkę rozmieszaną ze śmietaną. Ewentualnie dosolić i zalać sosem porcje węgorza. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z ziemniakami i pomidorami.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Węgorz po elbląskuWęgorza natrzeć solą i piaskiem (nie ściągając skóry), usunąć wnętrzności, opłukać w wodzie z octem, rozpłatać, wyjąć kręgosłup, pokrajać na kawałki o długości ok. 30 cm. Każdy kawałek zwinąć w kłębek, posypując solą i pieprzem, obwiązać cienkim łyczkiem lub lnianą nicią i zostawić tak na 3 h. Ugotować smak z włoszczyzny, cebuli, goździków, ziela angielskiego i rozmarynu, wlać ocet i białe wino. Przestudzić. Nasolonego węgorza włożyć do garnka, zalać przegotowaną i ostudzoną marynatą. Przechowywać w chłodnym miejscu, gdzie może stać przez dłuższy czas.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Węgorz pieczony II Węgorza ugotować jak węgorza smażonego. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Węgorza ułożyć w naczyniu, posmarować żółtkami, posypać przyprawami, polać masłem, zapiec.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Węgorz pieczony IWęgorza ugotować jak węgorza smażonego, ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem, polać ketchupem, posypać przyprawami i startym serem, zapiec.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej