Kulinaria
Wybierz Kategorię:
Zapiekanka ze szczupaka Rybę wyfiletować i wyporcjować, posolić i oprószyć pieprzem. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, gotować we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 min., odcedzić. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, włożyć ziemniaki i rybę, dodać pieprz i szałwię, zalać śmietaną i piec przez 30 min. w piekarniku o temperaturze 180°C.
Kategoria: Szczupak, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Zrazy nelsońskie z sandaczaZiemniaki ugotować w mundurkach (15 min.), obrać i pokroić w plastry. Marchewkę także pokroić i ugotować w osobnej wodzie. Posiekać cebulkę, por i pomidory oraz grzybki. Następnie na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i pory (2 - 3 min.). Dodać marchewkę i pomidory, smażyć jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wymieszać z grzybami, solą i pieprzem. Zagotować wywar grzybowy i pozostawić na małym ogniu, aż 1/3 odparuje. Sos wymieszać ze śmietaną. Filety pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, otoczyć w mące i usmażyć na oliwie. Następnie żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem i ułożyć w nim kolejno: połowę ziemniaków, 1/3 duszonych warzyw, wszystkie filety i pozostałe warzywa, zakończyć warstwą ziemniaków. Składniki polać ciepłym sosem. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, zapiekać 30 min. w temp 180°C.
Kategoria: Sandacz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Zrazy nelsońskie z sandaczaZiemniaki ugotować w mundurkach (15 min.), obrać i pokroić w plastry. Marchewkę także pokroić i ugotować w osobnej wodzie. Posiekać cebulkę, por i pomidory oraz grzybki. Następnie na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i pory (2 - 3 min.). Dodać marchewkę i pomidory, smażyć jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wymieszać z grzybami, solą i pieprzem. Zagotować wywar grzybowy i pozostawić na małym ogniu, aż 1/3 odparuje. Sos wymieszać ze śmietaną. Filety pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, otoczyć w mące i usmażyć na oliwie. Następnie żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem i ułożyć w nim kolejno: połowę ziemniaków, 1/3 duszonych warzyw, wszystkie filety i pozostałe warzywa, zakończyć warstwą ziemniaków. Składniki polać ciepłym sosem. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, zapiekać 30 min. w temp 180°C.
Kategoria: Sandacz, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej