Kulinaria
Wybierz Kategorię:
Placuszki śledzioweOlej połączyć ze smalcem. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Śledzie opłukać, oczyścić i odfiletować, a następnie pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i rownież pokroić w kostkę, podobnie jak boczek wędzony. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać surowe jajo i mąkę. Przyprawić do smaku. Masę dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażyć niewielkie, stosunkowo płaskie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Pikantny śledź Połówki śledzi zwinąć w rulony, ułożyć na półmisku i zalać sosem: pokroić w drobną kostkę grzybki, ogórek i jaja. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotową potrawę można posypać utartym, żółtym serem (pikantnym) i udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Pasta z konserwowej ryby wędzonej Z ryby usunąć ości, zemleć w maszynce, dodać surowe żółtko i dokładnie rozetrzeć z musztardą. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać trochę oleju z konserwy. Posolić do smaku.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Pasta śledziowa II Śledzia wymoczyć, oczyścić, odfiletować, obrać z ości i wraz z ugotowanym na twardo żółtkiem zemleć w maszynce. Masę dokładnie utrzeć z masłem lub margaryną.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Pasta śledziowa IŚledzia wymoczyć, oczyścić, odfiletować i obrać z kości. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokrajać na kawałki i wraz ze śledziem zemleć w maszynce. Następnie masę utrzeć z masłem.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej
Pasta śledziowaŚledzie po wymoczeniu oczyścić, podzielić na filety, wybrać ości i zdjąć skórkę, po czym zemleć w maszynce wraz z ugotowanym żółtkiem i obranymi cząstkami jabłka. Cebulę obrać i zetrzeć na szklanej tarce, aby nie była gorzka. Masło utrzec na puszystą masę, dodać zmielone śledzie, żółtko, jabłko i startą cebulę oraz przyprawy do smaku. Całość dalej ucierać na jednolitą masę. Podawać z pieczywem.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos
, Komentarze [0], Więcej