Nahaczyku.xmc.pl - Ryby 🪝 Wedkarstwo Morza Jeziora To Nasza Pasja!
Karp Design nahaczyku.xmc.pl
Pozdrowienia »                           JulaWeg: Cześć, ja nie jestem wędkarzem tylko zjadaczem ryb. Czy jest taka branża na tej stronie? | gastrropl: Ja też wierzę, że słowa mają ogromną moc. Cieszę się, że są tacy Twórcy jak Wy. Serdeczności | Bendtner52: Pozdrowienia dla fanów Arsenalu.  | grzelo045: kopernik napisz coś, pochwal się szczupakiem | grzelo045: Mięsiarze pozdrawiają Kubusia...."jarosza" he he he | kuba91: Pozdrowienia dla mięsiaży z Brzeźnicy :D:D | kopernik: na podkarpaciu bezrybie | DARIUSZ-IE: FISHMANIAK pozdrawia rodaków wędkarzy | adrian9870640: pozdrowienia dla wędkarzy z nowego dworu mazowieckiego i okolic | bobu012: pozdrawiam wędkarzy z Małej i podkarpacia |
. Gwidona, Leonii, Niny

Kulinaria
G T W

Wybierz Kategorię:



Kategoria: Węgorz

Elementów kategorii: 14


Zaproponuj własn± treść do tego działu

Ostatnio dodane Najlepiej oceniane

[1]
Węgorz z cytryną
Wypatroszonego węgorza dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na 8 kawałków. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i obsmażyć ok. 10 min. rybę ze wszystkich stron. Cytryny wymyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki, skropić je sokiem z cytryny. Węgorza przełożyć do rondla. Dodać łyżkę oleju i usmażyć na patelni pieczarki. Przełożyć je wraz z cząstkami cytryny do węgorza, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietanę i podgrzać. Podawać na gorąco z ziemniakami.

Kategoria: Węgorz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Węgorz w bukiecie (Węgorzewo i okolice)
Na liściach sałaty układamy pokrojonego w kawałki węgorza - wędzonego lub smażonego. Ryż gotujemy na sypko, mieszamy z ugotowaną marchewką, czerwoną fasolą, papryką, groszkiem i cebulą. Kalafior i brokuły gotujemy, pieczarki smażymy. Pomidory, jajka i cytryny kroimy w ćwiartki. Wszystko to układamy na talerzu obok ryby, posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Sos koperkowy przyrządzamy z roztopionego masła, śmietany, koperku i przypraw.

Kategoria: Węgorz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Węgorz smażony
Węgorza uśpić zanurzając głowę w wodzie z solą i octem. Następnie naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa siągając ją aż do ogona. Rybę wypatroszyć, dokładnie umyć pod bierzącą wodą, pokrajać na kawałki 6 - 8 cm. Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać wrzącą wodą, ugotować. Pod koniec gotowania włożyć rybę, posolić, wystudzić w wywarze. Po wystudzeniu wyjąć, osuszyć, posypać pieprzem i mąką, panierować w rozmąconych jajach i tartej bułce. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Po smażeniu ułożyć na półmisku, udekorować cząstkami pomidorów oraz cząstkami sparzonej cytryny i zieloną sałatą.

Kategoria: Węgorz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Węgorz po wrocławsku
Węgorza ugotować jak węgorza smażonego. Selery umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, obłożyć węgorza i pozostawić w chłodziarce na kilka godz. Następnie oczyścić selera, podsmażyć ze wszystkich stron. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, zagotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć, obłożyć węgorza, polać sosem, dodać śmietanę, dusić do miękkości. Miękką rybę wyjąć, sos połączyć z żółtkiem i posiekaną zieleniną, doprawić i zalać ponownie węgorza.

Kategoria: Węgorz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Węgorz po polsku II
Węgorza ugotować jak węgorza smażonego. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimną śmietaną, zagotować, zalać węgorza, dodać szyjki rakowe, migdały i posiekany koperek oraz przyprawy, dusić kilka minut, doprawić.

Kategoria: Węgorz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Węgorz po polsku I
Węgorza ugotować jak węgorza smażonego. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem (150 ml) wymieszanym ze śmietaną, zagotować, połączyć z żółtkami i posiekaną zieleniną, doprawić, zalać węgorza, zapiec.

Kategoria: Węgorz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Węgorz po jutlandzku
Sprawionego i obranego ze skóry węgorza skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. Cebulę obrać i posiekać. Seler obrać, pokrajać w cienkie plasterki, przesmażyć w rozgrzanym maśle. Wlać ok. 1.5 szkl. wody, dodać zioła i przyprawy, zagotować. Do powstałego sosu włożyć pokrajanego na porcje węgorza i dusić pod przykryciem. Gdy węgorz jest miękki, wyjąć i przełożyć do nagrzanego półmiska, a sos zagęścić, dodając mąkę rozmieszaną ze śmietaną. Ewentualnie dosolić i zalać sosem porcje węgorza. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z ziemniakami i pomidorami.

Kategoria: Węgorz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Węgorz po elbląsku
Węgorza natrzeć solą i piaskiem (nie ściągając skóry), usunąć wnętrzności, opłukać w wodzie z octem, rozpłatać, wyjąć kręgosłup, pokrajać na kawałki o długości ok. 30 cm. Każdy kawałek zwinąć w kłębek, posypując solą i pieprzem, obwiązać cienkim łyczkiem lub lnianą nicią i zostawić tak na 3 h. Ugotować smak z włoszczyzny, cebuli, goździków, ziela angielskiego i rozmarynu, wlać ocet i białe wino. Przestudzić. Nasolonego węgorza włożyć do garnka, zalać przegotowaną i ostudzoną marynatą. Przechowywać w chłodnym miejscu, gdzie może stać przez dłuższy czas.

Kategoria: Węgorz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Węgorz pieczony II
Węgorza ugotować jak węgorza smażonego. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Węgorza ułożyć w naczyniu, posmarować żółtkami, posypać przyprawami, polać masłem, zapiec.

Kategoria: Węgorz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Węgorz pieczony I
Węgorza ugotować jak węgorza smażonego, ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem, polać ketchupem, posypać przyprawami i startym serem, zapiec.

Kategoria: Węgorz, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Zielona belka

Wędkarstwo bez barier Ontario fishfever Ratuj Szczupaka Kochana Kavusia :-)* Wiertarki.xmc.pl
O nas | Współpraca | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt | Wolontariat w portalu
Copyright by nahaczyku.xmc.pl © 2006 - 2025. Wszelkie prawa zastrzeżone

www.xmc.pl