Węgorz po elbląskuWęgorza natrzeć solą i piaskiem (nie ściągając skóry), usunąć wnętrzności, opłukać w wodzie z octem, rozpłatać, wyjąć kręgosłup, pokrajać na kawałki o długości ok. 30 cm. Każdy kawałek zwinąć w kłębek, posypując solą i pieprzem, obwiązać cienkim łyczkiem lub lnianą nicią i zostawić tak na 3 h. Ugotować smak z włoszczyzny, cebuli, goździków, ziela angielskiego i rozmarynu, wlać ocet i białe wino. Przestudzić. Nasolonego węgorza włożyć do garnka, zalać przegotowaną i ostudzoną marynatą. Przechowywać w chłodnym miejscu, gdzie może stać przez dłuższy czas.
Kategoria: Węgorz, Autor: gibos,
dodano: [2006-05-25 23:22:30]
Składniki:
2 duże węgorze,
sól,
pieprz,
porcja włoszczyzny bez kapusty,
cebula,
5 goździków,
5 ziaren ziela angielskiego,
łyżka rozmarynu suszonego lub świeżego posiekanego,
3 łyżki octu,
pół szkl. białego,
wytrawnego wina.
Inne z tej kategorii,
Wyślij znajomemu,
Zaproponuj własny